لوله های پلی اتیلن در سیستم های آتش نشانی
همانطور که میدانید لوله های پلی اتیلن کاربرد گوناگونی دارند که به خاطر ارزش مواد آن است. اخیرا از لوله های پلی اتین در لوله های آتش نشانی هم استفاده میشود که البته بازدهی خوبی هم داشته است.
لوله کشی سیستم های اتش نشانی به دلیل حساسیتی که دارند موجب میشود که ریسک های زیادی داشته یاشند و به همین خاطر باید از امنیت بالایی برخوردار باشند. اگر برای تهویه هوا به دنبال بهترین لوله ها هستید میتوانید مزایای لوله پلی اتیلن در سیستم تهویه هوا را مورد بررسی قرار دهید.
لوله و اتصالات پلی اتیلن به این دلیل که دارای مشخصات فنی و عالی هستند قادرند فشار زیاد را حدود ۲۵ بار بیشتر تحمل کنند. این لوله ها ویژگی مثبت دیگری هم دارند که ضد خوردگی هستند و در انها رسوب گذاری ممکن نیست. به همین دلیل استفاده از لوله های پلی اتیلن از مهمترین ساختارهایی بوده که که در این زمینه مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده از لوله پلی اتیلن برای جمع اوری اب باران هم مرسوم است. لوله های پلی اتیلن سالهای زیادی است که برای ساختمان اتش نشانی و برای لوله های اطفای حریق مورد استفاده قرار گرفته است.
فواید دیگر ..
بهترین عنصر برای ساختمان لوله های مرکز اتش نشانی و حتی برای سرویس های خاموش کردن اتش میتوان به لوله های پلی اتیلن اشاره کرد، البته برای لوله های اطفای حریق در مراکز اتش نشانی باید از استاندارد خاصی در تولید لوله های پلی اتیلن استفاده کرد.
استحکام و دوام و روش نصب اسان لوله پلی اتیلن و اتصالات پلی اتیلن در این تصمیم گیری بسیارموثر بوده است. امروزه سیستم های لوله کشی پلی اتیلن در اکثر پروژه های سیستم های اتش نشانی، پروژه های فشار قوی انتقال اب، سیستم های انتقال فاضلاب شهری و همینطور انتقال گاز طبیعی در محیطهای صنعتی و شیمیایی و یا پروژه های مخابراتی و کاورینگ کابل مورد استفاده پروژه های بزرگ قرار میگیرد.
کاربرد لوله پلی اتیلن در سیستم آتش نشانی
لولهکشی سیستم آتش نشانی با توجه به حساسیت بالای ایمنی مجتمعهای بزرگ صنعتی باید دارای مشخصات منحصر بفردی باشد که این سیستمها را همیشه آماده بکار نگه دارد که در زمان بروز حادثه بتواند از وقوع فاجعههاي بزرگ جلوگیری نماید.
لوله پلی اتیلن و اتصالات پلی اتیلن با داشتن مشخصات فنی عالی براي تحمل فشارهای بالای کاری از ۴ تا ۲۵ بار ،ضدخوردگی بودن لوله و اتصالات پلی اتیلن،عدم رسوب گذاری ,لوله و اتصالات پلی اتیلن به عنوان بهترین انتخاب مجریان و کارفرمایان در طول سالهای گذشته مطرح بوده است.
لوله ها اصلی اتش نشانی و شیلنگ ها باید دایما آماده استفاده باشند و باید به نحوی قرار بگیرند که آماده استفاده باشند و یا به گونه ای باشند که در برابر آسیب ها محیطی محافظت بشوند و آسیبی به آنها نرسد . شبکه های لوله کشی در مسیر های اصلی باید دارای حداقل قظر دو و نیم اینچ و در مسیر های فرعی یک و نیم اینچ باشد.
انواع لوله های آتش نشانی عبارنتد از :
- لوله های نواری یا پارچه ای
- لوله های لاستیکی
- لوله های خرطومی
- لوله های فلزی
- استاندارد لوله پلی اتیلن آتشنشانی
استاندارد ۲۱۲۶۶ در مورد شیوه لوله گذاری و نصب لولههای پلیمری و لولههای پلی اتیلن در پروژههای آتشنشانی و صنعتی میباشد و یک استاندارد اجرایی میباشد برای پروژههای خاص. نامگذاری این استاندارد در سازمان استاندارد ایران بسیار کلی میباشد اما در فصلهای داخلی آن مشخصا درباره لوله پلی اتیلن و سیستم های آتشنشانی صحبت شده است.
این استاندارد ملی (INSO 21266 ) بر مبنای پذیرش استاندارد بین المللی زیر به روش “ترجمه تغییر یافته” تهیه و تدوین شده و شامل ترجمه تخصصی کامل متن آن به زبان فارسی همراه با اعمال تغییرات با توجه به مقتضیات کشور است.
هدف و دامنه کاربرد استاندارد INSO 21266
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین مشخصات و الزامات اجزایی از قبیل لولهها، اتصالات و شیرآلات مورد استفاده در سامانههای لوله گذاری پلاستیکی برای کاربردهای صنعتی رو زمینی و مدفون است، که از یکی از مواد زیر تولید میشوند :
- پلی بوتن (PB)
- پلی اتیلن (PE)
- پلی اتیلن مقاوم به دمای بالا (PE-RT)
- پلی اتیلن شبکه ای شده (PE-X)
- پلی پروپیلن (PP)
این استاندارد برای لولهها ، اتصالات و شیرآلات PE-X,PE-RT,PE,PB یا PP ، محل اتصال آن ها با هم ، محل اتصال آنها با اجزای پلاستیکی و غیرپلاستیکی، بسته به مناسب بودن، به منظور انتقال سیالات مایع و گازی و مواد جامد معلق در سیالات برای کاربردهای صنعتی زیر کاربرد دارد :
- صنایع شیمیایی
- مهندسی شبکه های فاضلاب صنعتی
- مهندسی نیروگاه (آب برای خنک کاری و مصارف عمومی)
- معدن کاری
- سیستمهای آتشنشانی
طراحی لوله گذاری پلی اتیلن برای کاربردهای صنعتی
برای طراحی یک سامانه مونتاژ شده لوله گذاری مانند تعیین حداکثر فشار کاری، ، توصیه عوامل زیر در نظر گرفته شوند. برای مثال ، دما(T) و فشار (P) و عمر (t) و تنش و مقاومت به رشد سریع ترک و مقاومت شیمیایی مواد اجزای سامانه به سیال و …
طراحی سامانه لوله گذاری با استفاده از این عوامل همراه با منحنیهای حداقل استحکام هیدروستاتیک لازم با در نظر گرفتن الزامات ملی و یا محلی انجام میشود؛ که در صورت لزوم با روش های طراحی آزمایش تکمیل میشود.
نکته: به دلیل این که روشهای متعدد محاسبه برای طراحی سامانههای لولهگذاری پلاستیکی برای کاربردهای صنعتی وجود دارد، فقط برخی عوامل کلی میتواند داده شود. راهنمای نصب سامانههای صنعتی می تواند در آیین نامههای ملی یا محلی یافت شود.
نصب سامانه های لوله گذاری پلی اتیلنی و پلاستیکی
برای نصب اجزای مطابق با این استاندارد، الزامات ملی و یا محلی کاربرد دارد.
علاوه بر این، تولید کننده اجزا میتواند آیین نامهای برای نصب ارائه دهد؛ که در آن حمل و نقل ، انبارش، جابجایی و نصب مطابق با دستورالعملهای ملی و یا محلی ارجاع شود. برای کاربردهای روزمینی، توصیه میشود الزامات اضافی مربوط به شرایط جوی بین تولید کننده و خریدار توافق شود.